Мой сайт Воскресенье, 19.05.2024, 16:35
Меню сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 0
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Май » 27 » Полип на гласните струни. Глас назаем
12:43

Полип на гласните струни. Глас назаем





полип на гласните струни

Глас назаем

Викане, стрес, простуда, вируси и хормони променят тембъра


След мач част от феновете остават без глас.

Веселина Мончева

07.06.2012


Емил Иванов

Продължителното викане и пеене уморява гласните струни.

С радостни викове абитуриентите се разделиха с училището.

Едно, две, три – броене до дванадесет кънти от училищните дворове за края на абитуриентските балове. Радостни викове раздират тишината на улиците. Накачени по колите младежи и девойки шумно празнуват края на училищната епоха.

Викането по стадионите и на всякакви сборища, които събуждат екстремни чувства във феновете, поставят на изпитание най-финия инструмент, с който разполага всеки от нас – гласа. Едва ли тийнейджърите оценяват това и често след нощните веселия

осъмват неми като риби

губят гласа си поне за ден-два, но въпреки това продължават да издевателстват върху гласните си струни. Често „заглъхването” и ограничаването на октавите се проточва и затова винаги има конкретна причина.

Крясъци, викове, всякакво звуково дране, както подсказва определението, нанася травма на гласните струни. „Когато се напрягаме да викаме, пеем или крещим, въздух под голямо налягане и със сила кара гласните струни да трептят. Те представляват мускул, покрит с лигавица. И като всеки мускул, който се претоварва от продължителното трептене, те получават лек оток, зачервяват се и не могат да вибрират качествено, за да произведат звук”, обяснява д-р Христо Златанов от УНГ клиника на Военномедицинска академия.

Друг враг на гласа е стресът - губим глас преди изпит, явяване пред публика или друго емоционално събитие, което ни товари психически. При преглед лекарят обикновено не открива никаква функционална причина. Звук обаче не излиза, защото струните не затварят гласната цепка. При напън се чува нещо като съскане и скърцане. Няма лечение на това състояние, докато стресът не се успокои.

В този сезон има и допълнителни усложняващи фактори – най-често това е простудата, намесват се и риновуруси.

Трудно уцелваме какво да облечем – сутрин е хладно, по обяд – горещо до запотяване. След обяд пък по традиция валят проливни дъждове и температурите рязко падат. И колкото и да е необичайно, този месец подсмърчащите и хората с дрезгав глас са почти толкова, колкото и в началото на зимата. Нищо, че уж е лято.

Внезапната загуба на глас стряска, защото се случва внезапно. Простудата на гърлото и изстудяването на лигавиците, които го „тапицират”, също съсипват гласа. Най-фатално допринася изпиването на екс на студена напитка от хладилника. Възпалението се разпространява и върху лигавицата. Гласните връзки се удебеляват и не генерират звук, затова човек не може да каже и дума, а усеща спазъм на гърлото като при задух.

Номерът, който погаждат хормоните, е известен на повечето певици. В дните около цикъла те не бива да товарят гласните си струни, затова пробват да променят датите на концертните си изяви така, че да не съвпадат с трудните дни в месеца. Те знаят, че хормоните „работят” срещу тях и влошават качеството на гласа. В първите един-два дена на менструацията това се случва

заради повишеното ниво на естрогени

тогава гласът става леко дрезгав, защото гласните струни отичат и не правят контакт. Подобни промени настъпват и по време на бременността, този път под влияние на прогестерона. Критичен за гласа е климактериумът при жените. Тогава нивото на женските полови хормони силно спада и замира. Високите тонове постепенно изчезват, а гласът става леко дрезгав. И в никакъв случай не бива да се товари.

Подобни проблеми имат и любителите на анаболи, които помпат мускули. Гласът им пада, но това е завинаги.

Непрекъснатото напрягане на гласните струни, за да говорим високо, защото някой възрастен наоколо не чува, също може да създаде проблем и да доведе до развитие на полипи на гласните струни, предупреждават специалистите.

.

Гласът мутира за 6 месеца

До пубертета гласът на момчетата и момичетата е с еднакви възможности. След това под влияние на тестостерона в гласа на момчетата настъпват качествени изменения. Той спада с една октава по-ниско от този на момичето. Във възрастта между 11 до 16 години в продължение на 6 месеца до 1,6 месеца гласът се променя.

При мутацията гласът звучи като два – това е така нареченият битонален глас. В този период той трябва де си използва внимателно, да не се насилват гласовите възможности, да не се говори прекомерно силно и да не се вика и пее. В противен случай мутацията не завършва. Тя се проточва във времето незнайно до кога.

.

.

.



Источник: www.monitor.bg
Просмотров: 1134 | Добавил: kbeloul | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Май 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Copyright MyCorp © 2024
    Сделать бесплатный сайт с uCoz